Payrol (lees Payroll) betekent letterlijk vertaalt vanuit het Engels loonlijst. Belangrijk is om wel te weten dat het begrip payrol wordt gebruikt bij 2 vormen van payrol in Nederland:
Direct een payrollofferte opvragen?
1. De werknemers zijn nog in dienst bij de ondernemer of werkgever en
2. De werknemers zijn in dienst bij een payrollbedrijf.
Dit is dus wel van belang als iemand aan een ondernemer/werkgever vraagt: hoeveel werknemers hij/zij op de payrol heeft staan. Kiest u voor de laatste vorm van payroll uitbesteden dan neemt het payrollbedrijf als juridisch werkgever alle taken rond uw personeels- en salarisadministratie en alle arbeidsrechtelijke risico's van u over.
U heeft hierdoor geen salarisadministratie meer, geen werkgeversrisico's, geen kosten bij ziekte en/of arbeidsrechtelijke juridische conflicten. Maar ook meer flexibiliteit voor wat betreft het aantal arbeidscontracten, meer actuele kennis op gebied van CAO's en wet- en regelgeving, geen arbodienst meer en de lonen en afdrachten van uw personeel worden voorgefinancierd door het payrollbedrijf. Zoals u ziet geeft het uitbesteden van uw werkgeverschap middels payrol, uw onderneming volop voordelen.
Er zijn talloze verschillende redenen waarom payrol voor een bedrijf interessant is. Hieronder volgen de 5 meest genoemde en belangrijkste redenen:
Bij payrol bent u juridisch geen werkgever meer. Alle verantwoordelijkheden en verplichtingen liggen bij het payrollbedrijf. U heeft geen zorgen meer over ziekte (v.w.b. de Wet Poortwachter), eventuele arbeidsongeschiktheid en andere arbeidsrechtelijke juridische risico’s. Dit is bij payrol o.a. allemaal de verantwoordelijkheid van het payrollbedrijf.
Bij het payrollbedrijf krijgen u en uw werknemers een vast aanspreekpunt. Die alle vragen van u en uw werknemers omtrent personeels- en salarisadministratie, ziektebegeleiding en juridische kwestie direct kunnen beantwoorden.
Wanneer u als ondernemer of werkgever kiest voor payrol dan neemt het payrollbedrijf uw volledige salarisadministratie voor haar rekening. Dit houdt onder meer in dat zij de payrollcontracten (lees arbeidscontracten) van uw werknemers opstellen, de loonadministratie uitvoeren, de loonheffingen indienen/betalen en salarisuitbetalingen regelen. Met payrol bij een payrollbedrijf weet u zeker dat de loonbetalingen correct en stipt op tijd gebeuren. U bent er bij payrol van verzekerd dat de arbeidscontracten voor uw werknemers correct zijn en dat u op tijd meldingen krijgt wanneer een payrollcontract wel of niet dient te worden verlengd, zo komt u nooit voor juridische verrassingen te staan.
Bij payrol bent u voor uw werknemers, qua arbeidscontracten, niet meer gebonden aan 2 jaar en/of maximaal drie tijdelijke contracten. Met payrol kunt u de payrollwerknemers dus langer aan u binden zonder dat dit tot de nodige arbeidsrechtelijke verplichtingen leidt. Hierdoor kunt u en uw bedrijf zich nog beter aanpassen aan seizoensinvloeden en economische ontwikkelingen binnen uw branche of sector in Nederland. Tenslotte betaalt u bij payrol alleen de daadwerkelijk gewerkte uren van uw payrollwerknemer en heeft u dus geen personeelskosten bij ziekte, feestdagen of vakanties.
Bij payrol kunt u kosten besparen op o.a. de volgende gebieden:
Door deze concrete besparingen (naast tijd- en overheadbesparing) is payrol in veel gevallen goedkoper dan wanneer uzelf nog juridisch de werkgever bent/zou zijn geweest.
Salarisadministratie en contractbeheer uitvoeren en het bijhouden van wetgeving en cao-wijzigingen vergt veel tijd, kennis en aandacht. Wanneer u deze zaken rond uw personeel uitbesteedt aan een payrollbedrijf, bent u er zeker van dat uw payrollwerknemers altijd conform de CAO ingeschaald en betaald worden. Vanuit de paragraaf inlenersbeloning zijn zij er niet alleen van verzekert een gelijkwaardig salaris, reiskostenvergoeding en overige netto vergoedingen, opbouw van ATV en ADV dagen, loonsverhogingen en opbouw van periodieken en vergoedingen voor overwerk of onregelmatige uren te ontvangen, maar ook dezelfde functies als de werknemers die bij u vast in dienst te hebben. Naast de primaire arbeidsvoorwaarden vanuit de CAO's bieden payrollbedrijven ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals premiekortingen op collectieve verzekeringen, kortingen pretparken, vakanties, hotels en restaurants.
Bij payrol regelt en bepaalt u nog steeds zelf de werktijden, uren en planning en regelt u de dagelijkse aansturing op de werkvloer. U bent bij payrol dus gewoon nog altijd de baas binnen uw bedrijf. Echter voor vragen vanuit de personeels- en salarisadministratie of ziekte verwijst u uw payrollwerknemers door naar het payrollbedrijf. Waar een persoonlijk aanspreekpunt volledig op de hoogte is van al uw personeelszaken binnen uw bedrijf.
Wij verzorgen payrollconstructies in alle branches en sectoren en op alle functieniveaus door gehele Nederland. U kunt dus alle soorten werknemers (studenten, oproepkrachten, gewone en verlengde uitzendkrachten, parttime/fulltime werknemers, werknemers met bepaalde of onbepaalde tijdscontracten, grensmedewerkers (België, Duitsland en Engeland), interims en zzp'ers/freelancers) bij ons laten verlonen.
De meest gehoorde reden om niet te kiezen voor payrol, is dat payrol alleen maar nadelen voor werknemers zou hebben. Echter in Nederland hebben payrollwerknemers sinds 2015 dezelfde ontslagbescherming en inlenersbeloning als werknemers die bij een werkgever in loondienst zijn.
Bij payrol heeft uw baas gedurende een langere periode de tijd om u als payrollwerknemer tijdelijke payrollcontracten aan te bieden. Hierdoor kunt u als werknemer langer bij het bedrijf blijven werken en hoeft u als payrollwerknemer niet na 2 jaar of 3 contracten een half jaar op zoek naar ander werk. Is uw baas echter tevreden over u, dan kan hij te allen tijde tussentijds u een payrollcontract voor onbepaalde tijd bij het payrollbedrijf aanbieden.
De meeste van onze klanten kiezen immers vooral voor payrol om administratieve en arbeidsrechtelijke redenen en niet om snel afscheid te kunnen nemen van hun werknemers. Tot slot kunnen payrollwerknemers zelf kiezen tussen een wekelijkse, 4-wekelijkse of maandelijkse uitbetaling van het salaris, tweemaal per jaar kunnen zij hun vakantiegeld opnemen en voor al hun vragen kunnen zij bij hun persoonlijk deskundig HR-aanspreekpunt binnen het payrollbedrijf terecht.
Nee, in de meeste gevallen is payrol zelfs per saldo goedkoper. U betaalt namelijk bij payrol alleen de gewerkte uren en bij ziekte, feestdagen, bijzonder verlof en vakanties betaalt het payrollbedrijf uw payrollwerknemer door maar ontvangt u geen factuur. Daarnaast bespaart u met payrol veel geld op uw indirecte personeelskosten, zoals overhead, salarisadministratie, contractbeheer, verzuimverzekering, arbodienst en juridische kosten bij een mogelijk arbeidsconflict.
Bij payrol betaalt u een vast payrolltarief per gewerkt uur, waarbij payrollbedrijven werken met een zogeheten payrollfactor/loonsom/omrekenfactor/omrekeningsfactor. Dat is naast de payrollbranche ook gebruikelijk in de uitzend- en detacheringsbranche. In deze payrollfactor zijn de volgende zaken opgenomen:
+
+
= Payrollfactor
Let bij het vergelijken van payrollfactoren altijd goed op wat er in zit (zie payroll tarieven en payroll berekening). Wij werken met all-in payrolltarieven, maar er zijn echter ook payrollaanbieders die bepaalde reserveringen (bijzonder verlof, feestdagen, ziektedagen, feestdagen) uit hun payrollfactor laten en deze op basis van nacalculatie achteraf aan u doorfactureren. Hierdoor lijkt u in eerste instantie goedkoop uit, maar bent u per slot van rekening duurder uit. Wilt u niet voor verrassingen komen te staan, vraagt u dan nu een payroll offerte bij ons aan!
Terug naar alle vragenWaarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?