Ondanks dat er voor een uitzendkracht, net zo als bij payroll, sprake is van een driehoeksverhouding. Is het eerste belangrijke verschil tussen een uitzendkracht en payroll, dat de (1) werving en selectie van een werknemer bij payroll door de inlener (ondernemer) wordt gedaan en voor een uitzendkracht dit door het uitzendbureau gebeurt.
Direct een payrollofferte opvragen?
Daarnaast mag het uitzendbureau de uitzendkracht zonder toestemming bij diverse opdrachtgevers ter beschikking stellen. Terwijl bij payroll geldt, dat de zelf geworven en geselecteerde werknemer (2) exclusief bij de inlener op de werkvloer dient te worden tewerkgesteld. Payrollwerknemers mogen dus bij payroll door het payrollbedrijf niet bij andere opdrachtgevers, zonder toestemming van de inlener, worden geplaatst.
Het (3) derde grote verschil tussen een uitzendkracht en payroll is dat het uitzendtarief, vanwege de wervingsmarge, voor een uitzendkracht soms wel 10-20% hoger ligt dan het payrolltarief bij payroll. Andere minder vaak genoemde verschillen tussen een uitzendkracht en payroll zijn:
De intentie van ondernemers/werkgevers die met payroll werken, verschilt vaak sterk van ondernemers/opdrachtgevers die van uitzendkrachten gebruik maken. Zo zal een uitzendkracht vaak eerder tijdelijke opdrachten of (bij)banen hebben en zien wij bij payroll dat een werknemer in veel gevallen langere dienstverbanden heeft.
Is er geen werk meer voor een werknemer bij het bedrijf, bijvoorbeeld door faillissement. Dan is bij payroll een payrollbedrijf in sommige gevallen verantwoordelijk voor ander werk of het regelen van het ontslag. Bij een uitzendbureau is dit veel minder vanzelfsprekend: de uitzendkracht zal zelf vervangend werk moeten zoeken en heeft bijvoorbeeld niet direct recht op (tijdelijke) loondoorbetaling.
Andersom geldt voor een uitzendbureau wel, dat als een uitzendkracht ziek of met vakantie is, zij voor een passende vervangende uitzendkracht dient te zorgen. Bij payroll doet een payrollbedrijf dit dus niet.
Omdat de binding, bij payroll ziet een payrollbedrijf de werknemers als hun eigen werknemers, tussen een payrollwerknemer bij een payrollbedrijf groter is dan een uitzendkracht bij een uitzendbureau. Bieden veel payrollbedrijven als secundaire arbeidsvoorwaarden ook gratis/bijv. via de NTI (online) opleidingen en cursussen aan hun payrollwerknemers aan (b.v. BHV, Microsoft Office, adviserend verkopen en/of social media).
Daarnaast heeft bij payroll een payrollbedrijf ook vaak collectiviteitregelingen voor allerlei verzekeringen (b.v. ziektekosten-, auto-, woonhuis-, aansprakelijkheids- etc.) bij een verzekeringsmaatschappij voor haar payrollwerknemers afgesloten. Hierdoor ontvangen deze payrollwerknemers collectiviteitkortingen op hun aanvullende en ziektekostenverzekering en overige verzekeringen en krijgen payrollwerknemers bij sommige payrollbedrijven zelfs ook kortingen op o.a. laptops, telefoons, pretparken, dagjes uit, vakanties, hotels, restaurants, musea en concerten.
Bij payroll is het dus voor een ondernemer/werkgever mogelijk het secundaire arbeidsvoorwaardenpakket voor zijn/haar werknemers direct gratis en goed geregeld te hebben.
Als u direct een werknemer (uitzendkracht) nodig heeft, die kort voor u gaat werken en u geen tijd heeft er zelf 1 te zoeken, dan kan een uitzendbureau een oplossing voor u zijn. U betaalt dan wel een fors hoger tarief voor deze uitzendkracht, dan bij payroll, omdat het uitzendbureau ook de fee voor de werving en selectie in haar uurtarief zal verwerken.
Zoekt u echter een goedkopere manier met eenzelfde flexibiliteit en ontslagregels? Dan kiest u voor payroll! U bent dan wel zelf verantwoordelijk voor de werving en selectie van uw werknemers, maar het payrollbedrijf neemt de verantwoordelijkheid en werkzaamheden met betrekking tot het juridisch werkgeverschap tegen een lager payrolltarief, dan het uitzendtarief voor een uitzendkracht, van u over. Ook bij payroll geldt geen minimale afnameverplichting van uren of werknemers.
Tot slot kan bij payroll de werknemer weigeren over te stappen op payroll en een uitzendkracht kan weigeren om bij een bepaalde opdrachtgever ter beschikking te worden gesteld.
Hoe zit het dan met uitzendbureaus, die naast uitzendkrachten, ook payroll aanbieden? Dit zijn gewoon uitzendbureaus waarbij een ondernemer zelf de werving en selectie van de werknemer heeft gedaan en uit gemak vervolgens het uitzendbureau inschakelt voor de administratieve verloning, zoals salaris, pensioen, premie- en belastingafdracht, van de werknemer. Hierbij heeft u echter dezelfde mate van flexibiliteit en ontslagregels als bij een uitzendkracht.
Wat wij wel bij deze uitzendbureaus zien, is dat zij niet zijn ingericht om uw gehele personeelsbestand over te nemen, maar alleen de flex-werkers (fase A-B (ABU) en 1-3 (NBBU)). Voor het payrollen van vaste werknemers bent u bij hen dus aan het verkeerde adres.
Daarnaast zijn de arbeidsvoorwaarden in de uitzend-CAO minder gunstig dan binnen de meeste branche-CAO's, waardoor de kans bestaat dat de werknemers er qua voorwaarden op achteruit gaan.
In vergelijking tot bovenstaand kan het ook zo zijn, dat een payrollbedrijf een uitzendtak heeft en deze, indien door u gewenst, personeel (uitzendkrachten) voor u kan werven en selecteren. Vaak helpen zij u zelfs met een gratis online advertentie. Wel zult u bij hen, over het tarief en wanneer iemand als payrollwerknemer of uitzendkracht wordt beschouwd, moeten onderhandelen
Als u al uitzendkrachten heeft, dan is het vaak mogelijk om over te stappen van uitzenden naar payroll. Alleen kennen veel uitzendbureaus een minimum aantal uren (meestal 1.040 uur) of een minimum periode (meestal 6 maanden), dat een uitzendkracht voor u dient te hebben gewerkt, voordat u de uitzendkracht kosteloos kunt overnemen om op de payroll te plaatsen.
Met deze overname bespaart u echter wel op het uitzendtarief voor een uitzendkracht, doordat het payrolltarief bij payroll vaak tussen de 10-20% lager ligt. Hierdoor zien wij bij gebruik van payroll i.p.v. uitzendkrachten door onze klanten (vaak grotere bedrijven met een flexpool) soms besparingen van enkele duizenden euro's per maand. Graag maken wij tijd vrij om een kostenbesparende inventarisatie van uw flexpool te maken.
De Belastingdienst heeft onlangs aan het Handboek Loonheffingen 2018 (tool) de verschillen tussen een uitzendkracht en payrollwerknemer toegevoegd.
Uitzendkracht: 1. Een uitzendkracht is in dienst bij een uitzendbureau en wordt aan een derde uitgeleend. 2. De uitzendkracht werkt onder toezicht en leiding van een derde, op grond van een uitzendovereenkomst met het uitzendbureau. 3. Het uitzendbureau past voor de uitzendkracht de normale regels voor de loonheffingen toe.
Voor wat betreft de kwalificatie als payrollwerknemer, gelden de volgende 3 voorwaarden: 1. De payrollwerknemer is door u zelf aangedragen. 2. U heeft expliciet met het payrollbedrijf afgesproken, dat de payrollwerknemer gedurende zijn/haar contract geen andere werkgevers heeft, maar uitsluitend voor u werkt (tenzij anders door u bepaald (b.v. tijdelijk te weinig uren) of bij re-integratie na ziekte). 3. U bent zelf nog steeds verantwoordelijk voor het personeelsbeleid rondom de payrollwerknemer, dus b.v. voor het loopbaanbeleid, opleidingen, functioneringsgesprekken en verzuimbegeleiding op de werkplek.
Kortom, volgens de belastingdienst is het verschil tussen een uitzendkracht en payroll dus zo: Een uitzendkracht is een werknemer in dienst van een uitzendbureau en wordt aan u uitgeleend en bij een payrollwerknemer regelt u, behalve de administratieve werkzaamheden en het formeel juridisch dienstverband, alles verder zelf.
Voor meer uitleg of informatie over payroll of payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payrolltarieven, payroll kosten, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, payrollfactor (omrekeningsfactor), payrollberekening.
Verder kunt u bij ons een gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie of payroll offerte, boordevol informatie over payroll voor u, uw werknemers, bedrijf, branche of sector aanvragen!
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?