Payroll is een dienst, die zijn oorsprong in de Verenigde Staten vindt. Het idee ontstond in de Verenigde Staten vanuit het feit dat werkgevers de betalingen, die uit de loonberekeningen op de loonlijst (= Payroll) naar voren komen, niet meer zelf deden maar dit gingen uitbesteden.
Direct een payrollofferte opvragen?
De werkgevers voegden vervolgens naast deze verloning van zelf geworven personeel het contractbeheer toe en besteedden dit aan gespecialiseerde payrollbedrijven uit. Tegenwoordig worden deze payrollbedrijven in Amerika ook wel als PEO’s, Professional Employer Organizations, aangeduid en hebben ze ook een overkoepelende organisatie de Napeo.
Vanuit het oogpunt van de uitzendbranche in Nederland is payroll ontstaan in de jaren negentig, als (duur)korting bij langdurig uitzenden. Uitzendbureaus zijn dit toen als payroll gaan aanduiden en als dienst gaan aanbieden. Na afschaffing van de vergunningsplicht zijn sommige bedrijven zich gaan specialiseren in payroll of richten een payrolltak (v.b. Pflex (Randstad) en CapitalP (USG)) op, met als speerpunten flexibiliteit en ontzorging op administratief gebied .
De meer gespecialiseerde payrollbedrijven, zoals Van der Noordt Payrolling (nu Persoonality Payrolling), Connexie Payroll, Driessen Payroll, Payroll Select, Tentoo en Kolibrie ontstonden eind jaren negentig en boden naast flexibiliteit en ontzorging op personeels- en salarisadministratie ook de overname van arbeidsrechtelijke werkgeversrisico's m.b.t. ontslag en ziekte in hun payroll dienstverlening aan.
Hierdoor waren en zijn zij in staat om, naast werknemers met een bepaalde tijdscontract, ook werknemers met een onbepaalde tijdscontract op de payroll te nemen. Zij hadden en hebben altijd tot doel gehad om naast een goed pensioen zoveel mogelijk de (primaire) arbeidsvoorwaarden (b.v. vakantiedagen, feestdagen, toeslagen, etc.) over te nemen uit de CAO's waarin een werknemer in werkzaam is.
Dit leiden in september 2006 tot de oprichting van VPO (De Vereniging Payroll Ondernemingen) en een eigen payroll CAO (VPO-CAO). Oprichters waren Van der Noordt Payrolling (Persoonality Payrolling), Connexie, Randstad (P/flex) en USG (CapitalP). Het VPO-lidmaatschap gold als hèt kwaliteitskeurmerk binnen de payrollbranche en leden van de VPO werden gecontroleerd op een correcte toepassing van de CAO, de kwaliteit van de administratieve processen, tijdige afdracht van belastingen en sociale premies en een degelijke bedrijfsvoering.
Met ingang van 1 januari 2012 verviel echter de VPO-CAO en werd door de Algemeen verbindend verklaring van de ABU-CAO, deze CAO automatisch van toepassing. Om de rechten die payrollmedewerkers onder de VPO hadden opgebouwd te behouden, kozen de leden van de VPO er nog voor om alle positieve elementen uit de VPO-CAO vast te leggen in een Arbeidsvoorwaardenregeling voor huidige en nieuwe payrollmedewerkers.
Enkele VPO-leden (Persoonality Payrolling, Prokx Payroll (nu Payroll Select), Connexie Payroll en Payned Payrolling besloten echter na het niet verlengen van de VPO Payroll-CAO per 1-1-2012 een eigen payroll bedrijfs-CAO af te sluiten. Tentoo Payrolling en Please Payroll hadden dit daarvoor al gedaan.
De VPO is per 1 januari 2016 verder onder de vlag van de ABU gegaan. Beide brancheorganisaties bundelden toen hun krachten om de belangenbehartiging verder te versterken. De Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO) hield vervolgens op te bestaan als zelfstandige brancheorganisatie. Tijdens Het Nationale Payroll Congres van 2015 werd deze overdracht een feit en sloten de leden van de VPO zich bij de ABU of NBBU aan.
Het gevolg van bovenstaand was dat er toen publiekelijk (lees politiek) geen onderscheid meer was/werd gemaakt tussen gespecialiseerde payrollbedrijven, die zoveel mogelijk de rechten van werknemers wilden overnemen (zelfs aansluitingen bij Bedrijfstak Pensioenfondsen), en payroll uitzendbureaus. Hierdoor werden/worden alle payrollbedrijven op 1 hoop geveegd en werd/wordt er met een uitzendbril naar de payrollbranche gekeken. Tevens ontstond er ruimte voor payrollbedrijven om te sjoemelen met de arbeidsvoorwaarden en rechten van payrollwerknemers.
Gelukkig heeft de politiek door middel van wet- en regelgeving de afgelopen jaren ingegrepen, met als doel dat: "Een payrollwerknemer dezelfde rechten dient te hebben, als de werknemer die (nog steeds) in dienst is bij het bedrijf".
Naast de reeds verplichte NEN-4400-1 normering en controles voor payrollbedrijven heeft zij o.a. in de Wet werk en zekerheid en Wet aanpak schijnconstructie (WAS) bepaalde bepalingen laten opnemen, die er voor moet zorgen dat de arbeidsvoorwaarden ((a.) inlenersbeloning) in de CAO en (b.) rechtspositie bij ontslag gelijk zijn en dat er sinds 2016 niet minder dan het hele minimumloon, via de bank (niet cash) en onderbouwt door een duidelijke loonstrook, mag worden uitbetaald.
Daarnaast werd het voor overheidsinstanties niet meer toegestaan om van de dienstverlening payroll voor een werknemer gebruik te maken. Hierbij moet volgens ons wel worden vermeld, dat de arbeidsvoorwaarden vanuit de ambtenaren-CAO en pensioen bij ABP voor ambtenaren zo goed zijn geregeld, dat bij iedere constructie, hoe die ook heet, de werknemer te kort zal worden gedaan.
De ingevoerde inlenersbeloning hield in dat voor een payrollwerknemer, in een gelijke of gelijkwaardige functie, deze recht kreeg op hetzelfde salaris, als de werknemer die nog in dienst bij de ondernemer/werkgever is. Daarnaast kreeg zij/hij ook recht op dezelfde aantal vakantiedagen, periodeloon in de schaal, mogelijke arbeidsduurverkorting, toeslagen voor overwerk, verschoven uren, onregelmatigheid en ploegentoeslag, initiële loonsverhoging, onbelaste kostenvergoeding en periodieken.
In 1 juli 2015 zijn door de Wet werk en zekerheid ook de ontslagregels voor een payrollwerknemer gelijk getrokken. Er was bepaald dat, als een werkgever/ondernemer bij payroll een werknemer wilde ontslaan, dit ontslag eerst door het UWV of kantonrechter moest worden getoetst. De Wet werk en zekerheid bepaalt nu vanaf 2015 echter door wie dat moet gebeuren. Dit is namelijk afhankelijk van de reden voor ontslag. Bij ontslag van een werknemer zijn de omstandigheden op de werkvloer bepalend.
Daarnaast kan het payrollbedrijf de werknemer nu ontslaan als de werkgever of ondernemer zijn/haar (financiële) verplichtingen gedurende 3 maanden niet is nagekomen (= ontslag om bedrijfseconomische redenen). Bij deze reden en/of langdurige arbeidsongeschiktheid toetst het UWV of de werkgever/ondernemer heeft voldaan aan de eisen om het payrollcontract te beëindigen. In alle andere gevallen toetst de kantonrechter het ontslag.
Het laatste punt dat de politiek gelijk wil trekken voor payrollwerknemers is de pensioenregeling. Nu is het nog zo dat een payrollwerknemer (bij de ABU- en NBBU-CAO) na een wachttijd van de eerste 26 weken in de Basisregeling van het StiPP komt en na 52 weken pensioenopbouw in de Basisregeling automatisch naar de betere Plusregeling gaat. Een ondernemer/werkgever kan te allen tijde wel beslissen dat een payrollwerknemer direct pensioen gaat opbouwen in de Basis- of Plusregeling.
Het liefst zou de politiek zien (Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)) dat een payrollwerknemer vanaf dag 1 een adequate pensioen bij het pensioenfonds, dat voor alle werknemers binnen het bedrijf of branche geldt, opbouwt of bij een pensioenfonds (b.v. verplichte deelname Plus-regeling StiPP en/of aanpassing hiervan) dat gelijkwaardige inlegpercentages hanteert (= basispensioenregeling). Deze politieke discussie geldt dus alleen voor payrollwerknemers in de payrollbranche en niet als u zelf uitzendkrachten in de uitzendbranche heeft.
De basispensioenregeling moet dan volgens de overheid ten minste voorzien in:
Mocht er een goed geregelde pensioenvoorziening voor payrollwerknemers komen, dan zijn naar onze mening de gelijkheid qua rechten en arbeidsvoorwaarden voor een payrollwerknemer en reguliere werknemer gelukkig bijna weer gelijkwaardig geregeld en behoort het concurreren op arbeidsvoorwaarden van payrollwerknemers voor een nog groter deel tot het verleden. Net zoals (enkele) oprichters van de VPO begin 2000 ook voor ogen hadden!!
Voor meer uitleg of informatie over payroll en payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payrolltarieven, payroll kosten, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, payrollfactor (omrekeningsfactor), payrollberekening.
Verder kunt u bij ons een gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie of payrollofferte, boordevol informatie over payroll voor u, uw werknemers, bedrijf, branche of sector aanvragen!
Terug naar alle vragenWaarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?