De stichting Sociaal Fonds Payrollen (SFP) werd in 2008 door de VPO-leden en de vakorganisaties FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie opgericht.
Direct een payrollofferte opvragen?
Het doel van het fonds, de heffing van de bijdrage en de bestemming van de gelden uit dit fonds waren in de VPO-Arbeidsvoorwaardenregeling (opvolger VPO-CAO) en in de Statuten en het Reglement van het SFP vastgelegd.
Het SFP werd uit bijdragen van de VPO payrollbedrijven gefinancierd. De premie, die aan de SFU werd betaald, was loonsomafhankelijk. De door het SFP verkregen gelden werden onder meer ter financiering van onderzoeken over payroll en de payrollmarkt aangewend. Andere bestemmingen waren voor voorlichtings- en informatieprojecten over payroll/VPO-Arbeidsvoorwaardenregeling en de financiering van vakbondsbijdragen.
Met het einde van de VPO op 1 januari 2016 hield de stichting Sociaal Fonds Payrollen (SFP) ook op te bestaan en werden alle payrollbedrijven, ondanks dispensatieverzoeken van Persoonality Payrolling, Connexie Payroll en Tentoo Payrolling, vanuit de eigen payroll bedrijfs-, ABU- en NBBU-CAO verplicht om aan de Stichting Fonds Uitzendbranche (SFU) deel te nemen.
Deze stichting werd per 1 januari 2007 door de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) enerzijds en de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), CNV Vakmensen.nl, De Unie
en de Landelijke Belangen Vereniging (LBV) anderzijds in het leven geroepen.
Het doel van de SFU was/is het financieren van projecten, die betrekking hebben op drie thema’s: opleidingen, arbeidsomstandigheden in de branche en naleving van de CAO voor Uitzendkrachten (lees ook payrollwerknemers). Voor deze projecten zijn twee stichtingen opgezet:
1. DOORZAAM (opvolger STAF & STOOF): Deze stichting zet zich in voor de verbetering van de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten. Uitzendkrachten zijn namelijk duurzaam inzetbaar wanneer zij vitaal, met plezier en vaardig hun werk kunnen doen en als zij naast het werk leren en zich ontwikkelen, zodat ze eventueel naar ander werk kunnen doorstromen.
2. SNCU: Dit fonds zorgt voor naleving van de CAO voor Uitzendkrachten (lees payrollwerknemers). Hierdoor wordt oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden tegengegaan en probeert de stichting het imago van de uitzendbranche hierdoor te verbeteren. De SNCU mag boetes en herstelbetalingen aan bedrijven, die de CAO overtreden, opleggen.
Sinds 2008 zijn zowel alle ABU- als NBBU-leden en niet aangesloten uitzendondernemingen lid van de Stichting Fonds Uitzendbranche (SFU). Vanaf 20 juni 2007 heeft de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid namelijk de CAO Sociaal Fonds steeds algemeen verbindend verklaard. Tijdens een periode van algemeen verbindend verklaring van deze CAO geldt, dat alle uitzendondernemingen verplicht bij de SFU dienen te zijn aangesloten. Een uitzondering hierop kunnen ondernemingen zijn, die door de Minister zijn gedispenseerd.
Voor meer uitleg of informatie over payroll en payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payrolltarieven, payroll kosten, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, payrollfactor (omrekeningsfactor), payrollberekening.
Verder kunt u bij ons een gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie of payrollofferte, boordevol informatie over payroll voor u, uw werknemers, bedrijf, branche of sector aanvragen!
Terug naar alle vragenWaarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?