Verzuim als gevolg van een bevalling (of zwangerschapsverlof) is geen ziekteverzuim en moet/mag in principe bij payroll niet door een payrollbedrijf als ziekteverzuim worden berekend!
De belangrijkste vraag, naast incl. vakantiedagen/-geld, bij een payrollfactor is: "Hoe is de regeling met betrekking tot ziekte bij een payrollbedrijf geregeld?"
Ziekte is namelijk voor payrollbedrijven, naast eventuele juridische kosten (evt. ontslag), het grootste vraagteken, v.w.b. hun payroll personeelskosten. Alle andere kosten zijn namelijk vooraf zo goed als bekend, waardoor zij deze vooraf in hun payrolltarief/-factor kunnen doorberekenen.
Voor wat betreft ziekte zijn payrollbedrijven daarom net verzekeringsmaatschappijen en zullen zij de kosten v.w.b. ziekterisico op voorhand voor een groot gedeelte in hun payrolltarieven/-factoren proberen in te calculeren. Maar wat zijn de afspraken, qua doorberekenen, bij een hoger ziekteverzuim of (extra) ziekte- of re-integratiebegeleiding (herintreding of outplacement)?
De twee manieren van doorberekenen die wij veel zien, zijn (a) een payrollfactor verhoging (vaak middels een staffel) na een periode (vaak 1/2 jaar) van veel ziekte in uw bedrijf en (b) nacalculatie en -facturering. Alle ziekte uren of het aantal boven de afgesproken hoeveelheid/percentage ziekte uren/dagen of kosten worden bij deze (b) laatste vorm per 4 weken, maandelijks, half- of jaar aan u door belast.
Met betrekking tot ziekte- of re-integratiebegeleiding is het vaak goed te weten of de kosten hiervan (nog) aan u worden door belast. Vaak zien wij bij payrollbedrijven in de kleine lettertjes (trucje) dat u nog, qua kosten, verantwoordelijk bent/blijft voor de de Wet verbetering poortwachter.
Vraagt u daarnaast ook altijd hoe hoog het ziekteverzuimpercentage bij een payrollbedrijf is (lager dan het landelijke gemiddelde?), welke arbodienst en verzuimverzekering het payrollbedrijf heeft? Deze zaken zeggen namelijk hoe een payrollbedrijf haar verzuimbeleid voor uw payrollwerknemers straks heeft geregeld (b.v. Inhouse verzuimspecialisten). U betaalt immers indirect uw ziekte uren/dagen zelf (middels een reservering in het payrolltarief/-factor) en/of draait op voor een payrollfactorverhoging of nacalculatie!
Daarnaast als u payrolloffertes aanvraagt, geef dan 0% bij studenten/scholieren en oproepkrachten aan en 0-2%, 2-4%, 4-6% en >6% bij ziektepercentages voor vaste werknemers op. U krijgt dan verschillende payrolltarieven/-factoren en door tevens bovenstaande vragen te stellen, kunt u voor uzelf de beste, qua ziekteregeling, en goedkoopste payrollbedrijf kiezen.
Een andere belangrijke vraag, i.v.m. vergelijk voor wat betreft de arbeidsvoorwaarden van uw payrollwerknemers en payrollfactoren, die u ook aan het payrollbedrijf moet stellen.
Hoe zijn de mogelijke aanvullingen/reparaties v.w.b. een negatief verschil in wachtdagen(-regeling) en loondoorbetalingspercentages bij ziekte bij een payrollbedrijf geregeld?
Sommige branche-CAO's/bedrijven kennen namelijk geen wachtdagen of een betere regeling v.w.b. de loondoorbetalingpercentages bij ziekte gedurende de eerste twee jaar.
Links of rechts om, wie gaat dat betalen of verzwijgen ondernemers en payrollbedrijven dit voor de werknemers (trucje)?! Wij vinden dat een payrollbedrijf, dit in haar payrolltarief/-factor moet meenemen en doorcalculeren. Anders gaat de kreet bij veel payrollbedrijven namelijk niet op: "Uw werknemers gaan er bij payroll niet op achteruit!"
Tot slot is een veel voorkomend twistpunt, met betrekking tot zieke payrollwerknemers, tussen werkgevers/ondernemers met payrollbedrijven. Het feit dat payrollwerknemers, naast bij de ondernemer/werkgever (lees u), zich ook bij het payrollbedrijf dienen ziek te melden. Zij zijn immers als juridische werkgever, voor wat betreft de ziekte- en eventuele re-integratiebegeleiding en mogelijke boetes, verantwoordelijk.
Vergeet uw payrollwerknemer zich namelijk bij het payrollbedrijf ziek te melden, dan ontvangt uw payrollwerknemer geen ziektegeld over zijn/haar contracturen en krijgt u deze uren gewoon als gewerkte uren doorgefactureerd!! U zult begrijpen wat dan de discussie is. Let daarom dus bij payroll altijd goed op of uw payrollwerknemer zich wel of niet bij het payrollbedrijf heeft ziek gemeld.
Heeft u genoeg gelezen over ziekteverzuim in relatie tot payroll, dan kunt u altijd een geheel vrijblijvend gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie, payrollofferte of payrollberekening bij ons aanvragen!
Voor meer uitleg of informatie over payroll of payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll en goedkoopste payroll.
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?